Technieken en strategieën

Basketbal spelen op professioneel niveau bestaat uit verschillende technieken en strategieën. Hieronder vind je een woordje uitleg over een aantal technieken en strategieën.

Technieken

Het schieten:

basket2Deze term staat voor de manier waarop de bal in het net komt. Zo wordt de bal aan de onderkant en met de handen licht schuin geplaatst aan de zijkant van de bal in de mand gegooid. Vaak met een lichte sprong eraan toegevoegd. Een aantal worpen zijn:

1. Set shot: dit is een worp die grotendeels bij vrije worpen wordt gebruikt. De speler springt niet.

2. Jump shot: de speler springt en op het hoogtepunt van zijn sprong, laat hij de bal los.

3. Lay-up: dit is een worp die het vaakst gebruikt wordt om te scoren. De speler gebruikt 2 passen bij het lopen naar de mand en tracht dan via het vierkant op het bord of rechtstreeks de bal in de mand te gooien.

Het passen:

basket1 Een methode om de bal door te geven aan teamgenoten, is passen. Ook hier bestaan er verschillende manieren om te passen:

1. Borstpass: een pas waarbij de bal van borstkas tot borstkas wordt doorgegeven.

2. Botspass: een pas die op dezelfde manier wordt toegepast als de borstpas maar waarbij de bal niet rechtstreeks naar de borstkas wordt gegooid van een teamgenoot, maar tussendoor 1 keer de grond raakt. Deze pas is zeer handig wanneer er verdedigd wordt op een ontvangende teamgenoot.

3. Overheadpass: bij deze pas gooit men de bal over een andere speler. Een pas die vaak moeilijk gebroken kan worden.

Dribbelen:

Met dribbelen wordt bedoeld dat je de bal laat stuiteren of botsen op de grond. Hierbij wordt geprobeerd om de bal zo laag mogelijk te houden. Het dribbelen vraagt enige oefening omdat het ook vraagt om het zicht op het veld niet te verliezen.

Rebounding:

Wanneer het balbezit terug bij jou komt na een poging om aan te vallen, wordt dit rebounding genoemd. Zo heb je de aanvalsrebound en de verdedigingsrebound. Bij de aanval houdt het team die een poging tot aanvallen ondernam, de bal. Bij een verdedigingsrebound gaat de bal naar het andere team.

Blokken:

Zodra de bal wordt gestopt door de verdediging van het andere team of wanneer de richting van de bal wordt veranderd, wordt dit een block genoemd. Zodra de bal een beweging naar beneden maakt, wordt er een overtreding gemaakt die goaltending wordt genoemd.basket2

Strategieën:

Wanneer je naar een wedstrijd kijkt, lijkt het soms alsof de spelers maar wat ronddribbelen op het veld om uiteindelijk de bal naar het doel gooien. Zo kan basketbal ook vrij chaotisch lijken, maar in feite is het een zeer strategisch spel. Beide teams voeren voortdurend een uitgebreide verdedigings -en aanvalstrategie uit. De coaches aan de zijlijn zijn voortdurend bezig met het bestuderen van het spel, ervoor te zorgen dat de juiste spelers in het spel staan, maken aanpassingen en proberen het andere team te slim af te zijn.

In het verdedigen bestaan 2 manieren. Het verdedigen van een zone of man-man verdediging.